Informatie

Wat is XBOX Live

XBOX Live is het online netwerk van Microsoft console Xbox 360 en Xbox One. Dit netwerk bied je tal van mogelijkheden zoals het sturen van berichten, het bijhouden van een vriendenlijst, downloaden van demo's, trailers, arcade games, online spelen van games en nog veel meer. XBOX Live is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft alleen maar een eigen profiel met een nickname (gamertag) aan te maken zodat iedereen jou online kan herkennen. Deze gamertag moet wel gekoppeld zijn aan een Microsoft paspoort, die je bijvoorbeeld ook gebruikt voor MSN of Hotmail.

Wat kost XBOX Live?

De basis van XBOX Live is voor iedereen gratis beschikbaar. Je kunt kosteloos een profiel aanmaken en daarmee alles downloaden wat er op XBOX Live Marketplace beschikbaar is, waaronder uitbreidingen van games, gamerpictures, thema's en demo's. Ook kun je een eigen vriendenlijst bijhouden, berichten versturen en met je contacten (video)chatten. Mocht je echter ook online willen gamen, dan zul je hiervoor wel moeten betalen.

Een XBOX Live Gold abonnement kan verkregen worden via een creditcard of door een prepaid kaartje te kopen bij een gamewinkel. Dit kaartje bevat een code die je via je XBOX 360 in kunt voeren en die voor een bepaalde periode toegang geeft tot XBOX Live Gold. Een Gold abonnement is in twee vormen aan te schaffen. Een abonnement voor 3 maanden dat 17,95 euro kost, of een abonnement voor 12 maanden (ëën jaar) voor 36,95 euro.
Mocht je nog een maand XBOX Live Gold over hebben en je wilt alvast je abonnement verlengen, dan is dit geen enkel probleem. Je abonnement zal dan automatisch met 3 of 12 maanden verlengd worden.

Is er geen mogelijkheid om XBOX Live Gold eerst te proberen?

Wanneer je een nieuwe XBOX 360 of Xbox One bezitter bent dan kun je altijd eerst gratis een maand XBOX Live Gold uitproberen. Deze gratis maand gaat in zodra je jouw profiel de eerste keer hebt ingesteld. Kies bij het activeren van XBOX Live gewoon voor een Silver abonnement, je zult dan een melding krijgen dat je recht hebt op een maand gratis Gold. Indien je voor een Gold abonnement kiest dan zal je gevraagd worden om je creditcard informatie in te voeren.

Let wel op wanneer je jouw profiel activeert, want wanneer de gratis maand eenmaal van start is gegaan dan kun je deze niet stopzetten. Na de gratis maand loopt je abonnement automatisch over in een XBOX Live Silver abonnement en kun je alleen nog tegen betaling online spelen.

Er bestaat overigens nog een tweede mogelijkheid om gratis XBOX Live Gold uit te proberen. Bij veel games die een online modus bevatten krijg je een prepaid kaart die je het recht geeft om 48 uur lang gratis online te spelen middels een XBOX Live Gold abonnement.

Welk abonnement past bij mij?

Het XBOX Live Gold abonnement is alleen noodzakelijk wanneer je echt van plan bent om games online te spelen. Met een XBOX Live Silver abonnement kun je exact dezelfde content downloaden zonder daarvoor te hoeven betalen, het enige nadeel is dat je er soms iets langer op moet wachten. Wil je online gamen, dan is XBOX Live Gold een echte must. Ben je daar nog niet zeker van, dan kun je achteraf altijd nog besluiten om voor 3 of 12 maanden Gold aan te schaffen. Natuurlijk is er ook je gratis proefmaand om eerst eens te kijken hoe het bevalt.

Wat vind ik op de XBOX Live Marketplace?

XBOX Live Marketplace is dë plaats waar je dingen kunt downloaden. Sommige content is gratis, voor andere content moet een klein bedrag worden neergelegd. Hieronder vind je een kortoverzicht van de dingen die je van de XBLM kunt downloaden:

- Thema's voor je dashboard
Indien je uitgekeken bent op de achtergrond van je dashboard kan je deze wat opleuken door nieuwe afbeeldingen te downloaden. Denk hierbij aan thema's van games, maar ook van films.

- Gamerpictures
Je profiel bevat, naast je gamertag, ook een gamerpicture. Deze picture bepaalt deels jouw online identiteit en geeft je een eigen gezicht. Indien je weer eens wat anders wilt dan de standaard afbeeldingen, dan biedt Marketplace je een ruime keuze uit honderden verschillende gamerpictures.

- Nieuwe gamecontent
Ëën van de grote voordelen van XBOX Live is het feit dat makers eenvoudig extra content kunnen uitbrengen via Marketplace. Veelal bestaat deze content uit nieuwe wapens, karakters, maps, etc. De content is meestal tegen betaling te downloaden, maar soms ook gratis.

- Game updates
Veel games bevatten bugs, kleine foutjes in het spel waar de ontwikkelaar pas achterkomt wanneer iedereen deze al druk aan het spelen is. Vroeger was dat erg vervelend, maar met XBOX Live is het gelukkig eenvoudig op te lossen. Regelmatig brengen ontwikkelaars updates voor een game uit, waardoor (kleine) foutjes worden opgelost. Deze updates zijn altijd gratis verkrijgbaar en worden automatisch gedownload wanneer je de game opstart. Je krijgt hiervan vooraf een melding.

- XBOX Live Arcade games (XBLA)
Marketplace bied je de mogelijkheid om oude klassiekers te spelen in de vorm van arcade games. Denk hierbij aan retro games als Paperboy, Turtles, Street Fighter maar ook geheel nieuwe games zoals Marble Ultra Blast, Worms en Alien Hominid. XBOX Live Arcade games kosten bijna altijd geld, maar je kunt van elke XBOX Live Arcade game altijd eerst een gratis demo downloaden.

- Demo's
Soms sta je in de winkel met een game in je handen en weet je maar niet of de game het aanschaffen waard is. Gelukkig biedt XBOX Live Marketplace de uitkomst. Je kunt namelijk van bijna elke XBOX 360 (en Live Arcade) game een gratis demo downloaden, vaak nog ruim voordat de game in de winkel ligt. Dit is niet alleen leuk omdat je de game alvast kunt uitproberen, ook weet je zeker of de game je geld waard is en zul je niet gauw een miskoop meer doen.

- Trailers
Demo's verschijnen vaak pas rond de datum dat een game in de winkel verschijnt. Gelukkig voor de nieuwsgierige en ongeduldige gamers wordt Marketplace ook regelmatig geüpdate met nieuwe trailers van games ën films, die je natuurlijk gratis kunt downloaden. Bovendien brengt Microsoft grote beurzen zoals de E3 en de X07 vaak bij je thuis, door de trailers van de beurs ook meteen op Marketplace te zetten! En dat alles natuurlijk in loepzuivere High-Definition (HD) kwaliteit.

Hoe moet ik betalen voor extra content?

Op XBOX Live Marketplace kun je alles wat geld kost betalen met zogenaamde Microsoft Points (MP). Er zijn, net als bij het afsluiten van een XBOX Live Gold abonnement, twee manieren om Microsoft Points aan te schaffen. De eerste manier is doormiddel van een creditcard die aan je profiel gekoppeld is, hiervoor hoef je niet eens de deur uit. Mocht je geen creditcard hebben dan is dat echter ook geen probleem, want je kunt in iedere gamewinkel gewoon prepaid kaartjes kopen met Microsoft Points.

Net als bij XBOX Live Gold vind je op deze prepaid kaartjes een code onder een kraslaag, die je kunt invoeren op je XBOX 360. Elk kaartje is goed voor 2100 Microsoft Points, die je vervolgens vrijuit kunt uitgeven op Marketplace. De kosten per kaartje bedraagt 24,95 euro.